eatreadwearlove

12 Aralık 2013 Perşembe

Haydi Sıcak Bir Şeyler İçelim!



Malum havalar çok soğuk,her yer bembeyaz.Ne kadar lahana bebek gibi giyinsek de bi türlü tam anlamıyla ohhh sıcak diyemiyoruz.Burnumuz,parmaklarımız hep kıpkırmızı olmaya mahkum kalıyo!Böyle zamanlarda imdadımıza ''Sıcak bir şeyler içelim''cümlesi yetişiveriyor!Peki o bir şeyler neler?Hangileri sadece içimizi ısıtmakla kalmayıp aynı zamanda bağışıklığımızı da güçlendiriyor?Hangisini çok içmeliyiz,hangisini sınırlı miktarlarda tüketmeliyiz?
Size oturup da anneanne tarifleri vericek değilim,yok bilmem ne nin kökünü kaynatın da yok içine şunun sapını da atın falan diye.Çünkü onların hem tadı fena,hem de pratik değil.Öğrenci olduğumuz için bize her yerde bulabileceğimiz içecekler lazım değil mi?!




-Salep-
Tanıyanlar bilir,saleple kış aylarında başlayıp yazın son bulan seviyeli bi ilişkim vardır.Cağaloğlu yokuşlarından inerken ne zaman üşüsek,karşımıza salep semaverini sırtlanmış bi amca çıkardı,biz de hiç kaçırmadan birer bardak alıp,5 dakikada içer ve 3 gün dil yanığıyla dolaşırdık.Yada servis beklerken Yusufcan bana Madodan koşa koşa salep alır,beni servise saleple bindirirdi...Yani sizin anlayacağınız ben ne zaman salep içsem,hop diye Cağaloğluna ışınlanırım.
Bu kadar tarihi bilgiden sonra gelelim yararlarına.Salep öncelikli olarak vücut sıcaklığını arttırır-e boşuna kışın tüketmiyoruz-.Aynı zamanda hazmı kolaylaştırma etkisi de vardır.Benim gibi tarçına bayılan biriyseniz ve salebinize tarçın ekliyorsanız daha da şanslısınız!Çünkü eklediğimiz tarçın,kan şekerini düzenler ve tokluk hissi sağlar.Ama malesef kalori miktarı biraz yüksek.Bir bardağı 294 kalori.Öyle her gün her gün içebileceğimiz gibi değil :(


-Kahve-
Kahveyi sadece kış ayları için sınırlandıramayız aslında.Yazın da soğuk kahveyi sıkça tüketiyoruz.Tüketimini abartmadığımız sürece,kahve bi çok antioksidan içerir bu da kansere karşı koruyucudur.Uyanmamız ve kendimize gelmemiz için de sabahların vazgeçilmezi :) Ama tabi hep İtalyan işi kahveler tüketmesek de olur.Cappucino espresso falan iyi hoş da bizim güzel bi Türk Kahvemiz var!Onu da ihmal etmeyelim.Pek çok araştırma da Türk Kahvesinin normal kahveden daha faydalı olduğunu gösteriyor.
Ama her zaman kahveyi bu kadar masum tüketmiyoruz.Üstüne kremaları,çikolataları dolduruyoruz.Bu da faydadan çok zarar ve bir çok selüliti de beraberinde getiriyor.Aman dikkat!(Bir sonraki yazımda hangi kahveleri tüketmeliyiz hangilerinden kaçınmalıyız onları anlatacağım.)



-Boza-
Bilmiyorum hatırlar mısınız?Karanlık çökünce bozacılar sokaklara çıkar ''Boğğğğzaaaağğğğğ'' diye bağırırlardı.Öyle ki her bağırışında iştahımız kabarır,babamı hemen aşağı indirtip boza aldırırdık.Şimdilerde kalmadı.O da tekelleşti.Her yerde sadece Vefa Bozaları.Peki boza neden yapılır?Kim 500 milyar isterde bir soru olarak gelebilir karşınıza:) Hemen yanıtlıyayım!Su seker ve darı irmiği.İçerisinde A,B,C ve E vitaminleri var.İçinde kendiliğinden laktik asit bulunduğundan hazmı kolaylaştırıyor.Yani boza mideye falan dokunmuyor.Hem de prebiyotik etki gösterip,bağırsak floramızı düzenliyor!Amaaaa çok fazla şeker içerdiği için öyle bizim gibi her canınız cektiğinde babanızı gönderip boza aldırtmayın,yoksa kilo alıverirsiniz!Kalorisini söyleyince bana hak vericeksiniz zaten.Bir bardak boza 355 kcal!




-Yeşil Çay-
İşte geldik benim en sevdiğimeee!Ders çalışırken uykumu açar,dikkatimi toplamamı sağlar.Yağ yakımımı hızlandırır.Doğal antioksidanla içerir.Damar tıkanıklığını engeller,kışın beni korur kolay kolay hasta etmez!En güzeli de Lipton,yeşil çay için bi sürü güzel tatlar yarattı.Yeşil çay çok tatsız tuzsuz diyen arkadaşlarım çok var,onlara bergamotlu yada limonlu Lipton Yeşil Çay ı öneririm-hayır reklam almadım-.Bergamotlunun tadı siyah çaya çok yakın,limonludaysa limon baskın tat olduğu içinn hafif bi mayhoş tat katıyor çaya.Ben günde en az 2 bardak yeşil çay tüketirim.Ben de kalan arkadaşlarıma da alıştırdım.Vize,final zamanları bizde kahve değil yeşil çay tüketilir.!Yaşasın Yeşil Cay!



-Ihlamur-
Ne zaman ıhlamur desem,kokusu burnuma geliverir.Anneannemde hep kurutulmuş ıhlamur olurdu.Hastalanacak gibi olduğumda,öksürmeye başladığımda hemen tazecik ıhlamuru kaynatır içine de bal koyardı.
Gerçekten de ıhlamur burun tıkanıklığını açmaya,öksürük söktürmeye çok iyi geliyor.Hem de bağışıklık sistemimizi güçlü tutuyor!




-Çay-
Çay Türklerin belki en harika alışkanlıklarından biridir.Bir çok antioksidan içerir,Alzheimer hastalığını ve kanseri önlediği düşünülüyor.Aynı zamanda diş çürüklerini önlediği de biliniyor.Çok tüketimi demir emilimini güçleştirir diyolar ama bazı araştırmalarda tam tersini söylüyor.Kesin bi yorum yapamıyorum.Tabi şeker kullanıyorsanız tüketimini azaltmanız gerek.Çünkü günde 5 bardak çay tüketen bi insan iki şekerli çay içiyorsa 10 şeker tüketmesi çok fazla ve ve vücut için çok zararlı!!Ya şekere ya da çaya elveda dememiz gerekiyo bu durumda.
Tabi bir de çayın psikolojik faydaları var bence.Bizim evde yemek yenir ve 2 dakika sonra ocakta çay kaynamaya başlar.Herkes yatana kadar asla altı kapanmaz.Annem çay tiryakisidir onun sayesinde babam da ben de birer çaycı olduk.Çay içmeyince başımız ağrır oldu,çaysız ev renksiz oldu.Öyle ki yalnız kaldığımda bile çay demler oldum.O ocakta çay olması beni yalnızlığımdan arındırır,mutlu eder.Lisede de hep çay ocağından çay aşırırdık,sohbetlerimiz dedikodularımız çay eşliğinde olurdu.Çay deyince benim aklıma sadece annem gelir!Çay candır,çay sıcaklıktır.Çayla ilgili çok sevdiğim bi söz vardır; Çayın kalabalıkla arası iyidir,kahve yalnızlık ister...

Bugünlük benden bu kadar,dilerim kış aylarını hastalıksız sağlıklı bi şekilde atlatırsınız.Yeni yazım kahveyle ilgili olucak.Takipte kalın!:)




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder